Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów oraz duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie jedzenie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. Dobra restauracja włoska w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, minestrone i liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film