Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, treściwe i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej jemy pasty. Mocniej wrażliwi smakują równie pyszne dania – risotto, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską warto zwrócić uwagę na elementów: czy miejsce stosuje włoskie produkty, czy w menu można znaleźć również nie tak znane dania, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków i jedzenie z wielu części Włoch. Najlepsza włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski nastrój.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Wykwintne wina włoskie
Żadna knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Kolacja we włoskim klimacie koniecznie powinien obejmować też aperitiff. Kieliszek alkoholu to dla Włochów standard. wysokiej jakości dania włoskie Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie toskańskie bolgheri, kalabryjskie ciro i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać szeroki wachlarz win.
Klasyczna włoska restauracja
Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto wybrać się do restauracji, która jest w stanie przygotować nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film