Dawna kuchnia dalej żyje

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak schematycznych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to jedynie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, swoistych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak de facto niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film